Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/3/c/hastfriskvard.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524 Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/3/c/hastfriskvard.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524
Masthead header

Dags för examensprov i ortobionomi

Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/3/c/hastfriskvard.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Nu är det dags…

I morgon bär det av till Jönköping för att avlägga mitt examensprov både teoretiskt och praktiskt i ortobionomi.  Det har varit en väldigt rolig och intressant utbildning som har varat i nästan ett år med 6 helgträffar och ett hundratal praktikhästar.

 

En liten kort förklaring om vad ortobionomi är. Det är en form av mjuk kiropraktik och betyder läran om kroppens rakhet och rörlighet som går ut på att man följer den rörelsen kroppsdelen/muskeln har lättast för. Även i en väldigt spänd muskel finns det rörlighet, den följer jag och håller kvar. Muskeln hamnar i ett bekvämt läge och kan slappna av, försvaret (spänningen) behövs inte längre. Energigenomströmningen kommer tillbaka i muskeln och det är den jag känner som en slags puls. Beroende på hur länge spänningen har funnits där tar det olika lång tid att övertala muskeln att det är ok att slappna av. En del hästar kan bli stressade över att tappa kontrollen över sin kropp, när de märker att en muskel som varit spänd väldigt länge plötsligt slappnar av utan att de gett klartecken, men de brukar alltid acceptera så småningom. Medans andra tar det med ro och stor tacksamhet redan från början. När musklerna runt exempelvis ryggraden mjuknar kan ryggkotorna återta sitt ursprungsläge. Kroppen självläker!

 

Ortobionomi tar tid att lära sig, det förstår jag nu. Det tar tid att hitta känslan, samspelet med hästen. Man får tänka om och i början var det ganska svårt, men sen tyckte jag att det flöt på bra. Nu har jag nått till nästa fas, där jag inser att jag bara var i förstadiet av att behärska denna teknik. Nu är jag nog på ganska god väg i alla fall. Vi får väl se om min lärare tycker lika:)

 

Det jag med säkerhet kan säga att jag sett otroliga effekter på hästarna. Har mer än en gång fått frågan – Vad har du gjort med min häst?

– Den är ju som en gummiboll nu!, – Du skulle ha sett den i hagen… vilka brallar den la av!, – Hon är mycket piggare nu, – Nu känns han rak igen…

 

Behöver jag säga att jag är otroligt glad att få ta del av Carins (min lärare) erfarenheter. Blir fortfarande fascinerad av att detta lilla tryck med fingertopparna har en sådan enorm inverkan på hästarna. Nu när jag blivit bättre på att känna vad som händer under fingertopparna kan jag känna när spänning är på väg att släppa och när den släppt veta om jag ska hålla kvar för att nå djupare. Ofta går det så djupt som i 3 faser och det blir som ett liten berättelse under fingrarna. Haha jag förstår att det låter konstigt med så är det. Tycker lite synd om er hästägare som får stå och vänta för ibland tar det lååång tid innan spänningarna släpper. I början hade jag väldigt svårt för detta, tyckte inte att jag gjorde någon nytta utan det kändes konstigt att bara stå där och hålla. Jag var ju van att få massera och vara aktiv hela tiden. Nu känner jag mig aktiv även när jag ”bara” håller, för att jag är det och jag känner hela tiden att saker händer. Ägaren ser det på hästen också som tur är:) de brukar visa ganska tydligt både när det fortfarande är spänt och när det släpper.

 

Det enda som är en nackdel är att det just tar så lång tid. Har aldrig kommit under 1,5 timme om jag gör en hel ortobionamisk behandling, det brukar mer landa på 2 timmar. Men resultatet väger klart upp tiden!

 

Om ni anlitar någon som utövar ortobionomi och det går snabbt och är ryckigt eller är hårdhänt så är det inte ortobionomi. Det tar tid och är mjukt, punkt slut.

 

 

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/3/c/hastfriskvard.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524